פרנסזינייה היא כריך שמקורו בעיר פורטו, פורטוגל.
הפרנסזינייה בגרסת ה"ספיישל" שלה מורכבת בדרך כלל מנקניקיית צ'וריסו, נקניקייה טרייה, נקניק מבושל, בשרים קרים וסטייק בקר, מכוסים בגבינה שמותכת לאחר מכן. היא מוגשת עם רוטב המבוסס על עגבניות, בירה ופירי-פירי (פלפל חריף) ויכולה להיות מוגשת עם צ'יפס כתוספת. הוספת ביצת עין בראש הכריך הפכה לנוהג נפוץ יותר ויותר, אם כי זהו שינוי מהמתכון המקורי. בחלק מהמקומות, הפרנסזינייה ה"רגילה" מוגשת ללא סטייק.

מקור הכינוי "פרנסזינייה":
מזה למעלה מ-70 שנה, בין תושבי העיר פורטו, ידוע כעובדה מוכרת שהכריך הוא וריאציה של הכריך הצרפתי "קרוק מסייה", שהוא כריך חם מעורב שהפך להיות ידוע יותר בכינוי "פרנסזינייה" בשל מקורו הצרפתי. המילה פרנסזינייה כבר הייתה בשימוש ככינוי לכריך החם המעורב בתקופה שבין שתי מלחמות העולם, כאשר כריך זה קיבל הכנה מתוחכמת יותר שבה המיסו יותר גבינה על הפרוסה העליונה של הלחם והכינו מילוי עשיר ומגוון יותר מעבר לנקניק והגבינה המסורתיים.

המילה פרנסזינייה בשימוש המעשי והיומיומי היא שם תואר מוקטן בדרגה הכי גבוהה של השוואה אנליטית, שמשמעותה "מאוד צרפתי", ויש לה אותה משמעות כמו דרגת ההשוואה המוחלטת הסינתטית של שם התואר "צרפתי" בצורה "הכי צרפתי".
באופן דומה, זו עובדה ידועה, ולכן מוכרת לרוב אוכלוסיית העיר פורטו, שהפרנסזינייה עד לא מזמן הייתה כריך שהוגש למעשה רק בבתי קפה וסנאק-ברים ולא במסעדות. כפי שעדיין ידוע היום בקרב אוכלוסיית פורטו, שכאשר כריך מתחיל להיות מוגש כמנת מסעדה בגלל הכנתו המתוחכמת יותר עם יותר מרכיבים, על פי מנהג ונוהג שהתקבל בשתיקה, הוא תמיד מצוין בתפריט המסעדה כ"ספיישל".
זה המקרה, למשל, של הכריך הוט-דוג שמכונה הוט-דוג "ספיישל" בתפריטי המסעדות בעיר פורטו. כך, בגלל אזכור זה שהתקבל בשתיקה על ידי השימוש, הפרנסזינייה תמיד צוינה בכינוי "ספיישל" ברשימת המאכלים שהוצגה בחלון הראווה של מסעדת "A Regaleira" שכבר לא קיימת (ברחוב בונז'רדים מס' 87), שם הכינו את הפרנסזינייה ה"ספיישל" עם רוטב חריף, שהמתכון שלו היה סוד שמור היטב.

ממש מול מסעדת "A Regaleira", כלומר בצד השני של רחוב בונז'רדים מס' 116, היה פתח של סנאק-בר, שממוקם מאחורי ובצמוד לבית הקפה "A Brasileira" (פורטו), מוסד שנוסד ב-1903.
בסנאק-בר של קפה "A Brasileira" גם הגישו בדלפק את הפרנסזינייה, ללא הכינוי "ספיישל", מכיוון שהייתה זו הפרנסזינייה שהכנתה הייתה פשוטה ומהירה. כריך הפרנסזינייה הזה כמובן תמיד הוגש עם גבינה מותכת בשפע בהתאם למקור הצרפתי שלו, ה"קרוק מסייה".

בסוף המאה ה-20, מתוך הזדמנות מסחרית גרידא, מסעדות וכמה בתי קפה שהגישו את הכריך פרנסזינייה שכונה "ספיישל" בגלל הרוטב החריף, החליטו לנתק את הכינוי "פרנסזינייה" מהמילה כריך ולהימנע מלהזכיר את התואר "ספיישל" בהתייחס לרוטב החריף.
בעקבות השמטות מכוונות אלה, הופיעו פרסומים שונים באינטרנט, עם תיאורים דמיוניים מאוד על מקור הכריך פרנסזינייה. למרות כל הדמיונות הכתובים הללו על הכריך פרנסזינייה בכלי התקשורת השונים, כל מאמר שנכתב ופורסם כך שמר תמיד על התייחסות משותפת למקור הצרפתי, הקרוק מסייה.
